Monday, June 30, 2014

Familjekalops med potatis

Denna rätt är bäst då den tillagas dagen innan och värms upp just innan den ska ätas. Detta recept räcker till både lunch och middag till fyra personer. Som alltid är det lite salt. Men då man toppat med lite nobissås upplevs den inte så saltfattig.

Ca 1 kg högrev (gärna KRAV eller lokalt producerad )
3 stora morötter
1 liten ask champinjoner ( ca 250g)
1 nät scarlottenlök
12kryddpepparkorn
1 buljongtärning (kalvbuljong)
Kranvatten
Smör och olja (1:1)
Ca 6 medelstora potatisar


  1. Rengör högreven genom att ta bort senor. Det gör inget om det finns lite kvar. Dela köttet i ca 2 cm stora tärningar.
  2. Skala och skär morötterna i slantar
  3. Skala löken och skär bort torra delar
  4. Skölj och ta bort jord och grus från champinjonerna. Skär eventuellt bort delar som ser väldigt fula
  5. Börja med att steka köttet i olja/smör blandning. Se till att inte ta för mycket så att köttet blir kokt. Stek även grönsakerna i omgångar och lägg över till en gryta, gärna järngryta.
  6. När allt är stekt, häll över vatten så att det precis täcker allt i grytan. Låt koka upp tillsammans med kryddpepparkornen och buljongtärningen. 
  7. Låt puttra ca 1 1/2 timma. 
  8. Lägg i kokt potatis inför servering och låt grytan puttra ca 15min innan servering
  9. Servera med avokadosallad och nobissås vid servering. 

No comments:

Post a Comment