Wednesday, February 22, 2017

Stekt ris med grönsaker och ägg



Stekt ris blir som bäst då man har kokat riset dagen innan. Då håller de sig bättre i strukturen och blir sådär härligt i hårdhet. Vi gillar lite extra mycket då riset blir lite fastbränt i botten på pannan. Inte för mycket så att det blir svart, bara sådär så att det blir hårt.

kokt ris för 4port
3st vitlöksklyftor
ca 1msk riven ingefära
ca 10cm purjolök
1 ask champinjoner
1/4 vitkål
1 påse haricot verdes
ca 10st coctailtomater
2 msk soja
vitpeppar
salt
6st ägg

  1. Börja med att ta fram alla ingredienser. Ta även fram riset som du kokat och låtit svalna rejält
  2. Värm olivolja i en Gjutjärnspanna eller en panna som du har hemma. Lägg ned hackad vitlök och riven ingefära. Därefter strimlad purjolök och bitar av champinjoner och finfördelad vitkål. Stek till allt blivit mjukt
  3. Lägg till haricot verdes, ris och coctailtomaterna. Ibland behövs lite mer olivolja om de bränner fast. Låt steka ca 5min. 
  4. häll över ca 2msk sojasås, lite malen vitpeppar och salt
  5. Stek ett ägg per person. Lägg ägget på toppen av det stekta riset då du serverar och se till så att gulan inte blivit för välstekt, utan den ska vara rinnig.
  6. Que aproveches!