Wednesday, September 30, 2015

Tranbärsmusligranola

Gott till kvällsfikat, frukost eller mellis. Serveras med naturell yoghurt, kanske lite vaniljsocker. Rosenrasande produkter hittade jag på ica.




1 dl kallt vatten
2 msk rapsolja
2 msk sirap
1 dl solrosfrö
1/2 dl hackad mandel
1 dl havrekli
1 1/2 dl havregryn
1 dl havrekärnor
1 1/2 dl dinkelflingor
1/2 - 1 dl hakade torkade tranbär


  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda vatten, olja och sirap
  3. Tillsätt övriga ingredienser, utom tranbären
  4. Blanda till smet. Strö ut i bakplåtspanna och in i ugn
  5. Rör om och ta ut innan det bränns, ca 15 min. Blanda om två, tre gånger.

Friday, September 18, 2015

enkel tomatsallad

I baskern kan man hitta sådana stora och söta tomater. Äntligen har vi satt upp ett provisoriskt växthus och odlat våra egna för här i Norrland har jag aldrig lyckats dem hitta. Den sort som vi odlat är något grön till färgen och till smak helt underbar.

 Mitt bästa recept på tomatsallad är en enkel variant där tomaten skärs på valfritt sätt. Därefter ringlas lite kallpressad olivolja över, en skvätt vitvinsvinäger och till sist flingsalt. Skaka tallriken lite lätt så att allt blandas. Valfritt om man vill strö på lite hackad rå vitlök eller några basilikablad. Doppa vitt surdegsbröd eller baguett i såsen som blir över- det gör folket i Medelhavet!



blandade tomater (gärna dina egna eller kravodlade)