Monday, June 30, 2014

Stekta guindillas från ibarra

I baskern går det lätt att få tag i guindillas de ibarra, det är en mild grön chilipeppar som är helt underbar i smak. Igår bjöd min svärmor på stekta och saltade guindillas som hon köpte av frukthandlaren i närheten av lägenheten. Det är som ett lotteri. Ibland råkar man få en star en i munnen, men de allra flesta är milda. Det gör inget om de blir något överstekta, det ger bara en lite nötig smak till guindillas. Vilken start till en härlig fest!

Guindillas de ibarra
Flingsalt

Stek guindillas tills de fått lite färg. Strö över lite flingsalt och servera dem direkt.

Okej, jag förstår om de är svåra att hitta. Var bara tvungen att sätta upp receptet/ iden eftersom det är helt otroligt gott. Kanske nått ni kan prova då ni åker till baskern?


Familjekalops med potatis

Denna rätt är bäst då den tillagas dagen innan och värms upp just innan den ska ätas. Detta recept räcker till både lunch och middag till fyra personer. Som alltid är det lite salt. Men då man toppat med lite nobissås upplevs den inte så saltfattig.

Ca 1 kg högrev (gärna KRAV eller lokalt producerad )
3 stora morötter
1 liten ask champinjoner ( ca 250g)
1 nät scarlottenlök
12kryddpepparkorn
1 buljongtärning (kalvbuljong)
Kranvatten
Smör och olja (1:1)
Ca 6 medelstora potatisar


  1. Rengör högreven genom att ta bort senor. Det gör inget om det finns lite kvar. Dela köttet i ca 2 cm stora tärningar.
  2. Skala och skär morötterna i slantar
  3. Skala löken och skär bort torra delar
  4. Skölj och ta bort jord och grus från champinjonerna. Skär eventuellt bort delar som ser väldigt fula
  5. Börja med att steka köttet i olja/smör blandning. Se till att inte ta för mycket så att köttet blir kokt. Stek även grönsakerna i omgångar och lägg över till en gryta, gärna järngryta.
  6. När allt är stekt, häll över vatten så att det precis täcker allt i grytan. Låt koka upp tillsammans med kryddpepparkornen och buljongtärningen. 
  7. Låt puttra ca 1 1/2 timma. 
  8. Lägg i kokt potatis inför servering och låt grytan puttra ca 15min innan servering
  9. Servera med avokadosallad och nobissås vid servering. 

Tuesday, June 24, 2014

Vad göra vid diarré / gastroenterit problem

Semper magdroppar och Resorb
Vi är i baskern och min5 åring har fått i sig något som gjort att hon det senaste dygnet suttit på toan och både kräkts och haft diarré. Med lite tur är necessären fylld med några tabletter resorb. Jag försöker få henne att ta dem men efter fyra glas säger det stopp. Hon vill inte dricka mer...

Jag tänker mig tillbaka och kommer ihåg vad Semper magdroppar gjort tidigare vid liknande besvär. Vi tar en sväng ner till " la farmacia" och frågar efter dropparna. Med lite tur har Semper börjat lansera dem hit ner och jag får tag i dem. Ger min dotter en något högre dos än vad som står på förpackningen...

.... Dagen efter bajsar min dotter nästan normalt, bara något löst.

Sammanfattningsvis vill jag säga att vid gastroenterit fungerar Semper magdroppar helt magnifikt. Det är inte så viktigt vad man äter, visst kan man prova med livsmedel som har stoppande effekt på avföringen, men troligtvis kommer det inte ta bort symtomet. Se till att få i barnet vätska, gärna resorb eller likande.

Monday, June 2, 2014

Färsk torsk/marulk i ugn a lo basco



Baskern är kanske ett av de tätaste städer på kockar som har michelinstjärnor. Där finns både Arzak och Mugaritz. På senare tid har fler och fler svenska tidningar skrivit om dessa, göteborgsPosten hade för ett tag sedan ett inlägg, Niklas mat testade sina kunskaper hos Arzak för några månader sedan. San sebastian är ett paradis för kockar, för att läsa mer

Idag var min basker på plats i köket och lagade fisk i ugn. Denna rätt brukar hans mamma göra till oss då vi besöker dem i San sebastian. Vanligtvis görs den med Marulk (Rape) men eftersom det är lättare att få tag i torskrygg här i sverige så får vi ta den istället. Försök gärna hitta en fisk som är MSC-märkt. Detta recept ger inte någon matlåda till dagen efter.

Marulk eller Torskrygg för ca 4 portioner
10 st Potatis (gärna KRAV märkt)
2-3 gula lökar
Olivolja
Salt
Saft från en citron (gärna KRAV märkt)
2-3 vitlöksklyftor
1/2 dl hackad Färsk persilja


  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skiva potatis och lök fint i slantar. Lägg dem på en djup plåt och blanda om väl med ca 3 msk olivolja. Ställ in i ugn i mitten.
  3. Skiva vitlöksklyftorna och stek på svag värme med ca halv deciliter olivolja. När vitlöken börjar få lite färg, ställ kastrullen åt sidan.
  4. Rör om bland potatisen när den varit inne i ca 15 min. När potatisen är nästan klar, lägg då fisken över potatisen, salta den lätt och in i ugn.
  5. När fisken börjar få en glansig yta börjar den bli klar. Ta hellre ut den en extra gång och kolla istället för ett torrt resultat. 
  6. Häll över oljan och vitlöken, persiljan och lägg in fisken om så behövs i ugn igen. 
  7. Servera med förslagsvis Vitkålsallad med persilade

Enkel vitkålsallad med persiladedressing

min härliga vän Marii lärde mig då de var på besök för bara några veckor sedan en enkel MEN underbar dressing till kålsallad. Persilade kallade hon den och när jag googlar vidare på namnet inser jag att det inte är något nytt. Gott är det ivarjefall. För den som vill ha färdiggjord mix, finns det att få tag i men vet inte var. Här är min persilade

1/2 vitkålshuvud
1 paket majs
Ev 1-2st skivade salladslökar

Persilade:
1/2 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
1/2 dl hackad färs persilja
1/2 till 1/3 dl rödvinsvinäger
Flingsalt med vitlök (alt salt och lökpulver eller pressa ned en vitlöksklyfta)
1st fint hackad salladslök
2/3 tsk nymalen svartpeppar


  1. Riv kålen med osthyvel. Ta bort vätskan från majsen och blanda ner med kålen.
  2. Blanda alla ingredienser till persiladen och häll ned i kålsalladen. Blanda väl

Surdeg: Dinkelbaguetter

Baguetter som passar utmärkt som lunchmacka.

300 g vete eller rågsurdeg
450 g ljummet vatten
200 g fullkornsdinkel
600 g Manitoba cream/ vetemjöl special
2 g jäst
12 g flingsalt med jod
1/2 dl rapsolja


  1. Kör alla ingredienser utom saltet i assistent på låg fart i 10 min. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 min men nu på full hastighet.
  2. Stjälp upp i bakbunke med lock. Låt ligga i 45 min. 
  3. Ta degens kanter och vik över till motsatt kant. Upprepa runt degens alla kanter och vänd till sist degen upp och ned.
  4. Upprepa punkt tre efter ytterligare 45 min.
  5. Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bakbord och skär med hjälp av degspede långa baugettformade rimpor. Lägg på plåt eller baguette plåt.
  6. Täck med duk och låt stå tills de jäst till ca dubbel stl
  7. Sätt ugnen på 250 grader då du ser att brödet nästan jäst klart. Då du sätter in det i mitten av ugnen, passa då på att slänga in en liten kopp vatten på en plåt som du ställt in längst ned i ugnen.
  8. Grädda tills de fått fin färg eller kommer upp i 98 grader i innertemperatur. 

Frukostförslag barn 1år

Vad är en bra frukost? Jo, den bör bestå av en mjölkprodukt ( eller ersättare), en frukt/ grönsak och kolhydrat. Till barn gäller samma. Ett sätt att göra frukosten till finmotorikträning är att hälla ut lite av en müsli på bordet som barnet kan med pincettgreppet ta ett gryn för gryn. Det blir inga mängder men en rolig lek och träning för barnet. Se avsnitt om frukost för mer info om bra frukost. Detta är en filfrukost för ett barn. Lite lättare att tugga ner mjöl av havre än hela gryn.

Naturell fil (d-vitaminberikad helst)
Havregryn
Persika eller annan frukt

Mixa havregryn till ett mjöl. Servera i skål med fil i botten, havregrynsmjölet ovanpå och små nektarinbitar.


Nora som kladdar och har det trevligt