Saturday, March 29, 2014

Hamburgare med alioli och strips

Räcker till två vuxna och två barn. Inte särskilt anpassad till väldigt små barn men vi valde att skära upp hamburgaren och tillbehör i små bitar till den minsta (10mån) och salta efter tillagning. Se till att inte ge för mycket till de små av bacon och såsen om ni använt mycket salt.

Strips:
De blivande hamburgarna 
6 potatisar
Rapsolja/Olivolja

Hamburgare:
500g nötfärs KRAV
5 Hamburgerbröd
1 gul lök
1 paket ekologiskt bacon
1 tomat
5 st salladsblad
salt och peppar
Olja och en liten klick smör till stekning

Sås:
2 äggulor
saft från 1/2 citron
3/4 dl rapsolja
Strips
3/4 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 salladslök
salt
peppar


  1. skiva löken i ringar och stek den på svag temperatur tills den "karameliserats" som spajorerna brukar säga.
  2. Rengör potatis (skala om behövs) och skär i ca 1cm stora stickor. Stek dem i olja såsom potatisen till tortilla skall stekas (se spansk tortilla men att måttet på potatisen skiljer sig). Alt ugnsbaka dem i ca 200g. Blanda dem väl i olivolja och ugnsbaka tills de är mjuka, ta ut och vänd med stekspade så att de inte fastnar.
  3. Klipp bacon i ca 2cm strimlor. Knaperstek bacon men bränn dem inte
  4. Skölj och skär tomaten i tunna skivor och skölj salladsbladen
  5. Forma färsen till en rulle. Skär den i 5 bitar och platta till dem så att de ser ut som hamburgare.
  6. Såsens ingredienser skall helst ha samma temperatur. Lägg två äggulor i en bunke. Krama ur saften från citronen. Blanda. Lägg en disktrasa under bunken så att den står still då du skall vispa i oljan. Se till att oljan hälls försikigt ned i äggen och rör samtidigt. Detta skall ta lite tid och jäkta inte. Då du fått ned all olja skall konsistensen vara hård. Pressa ned vitlöken och den fint skivade salladslöken. Smaka av, ev mer citron? Salta och peppra efter tycke.
  7. Salta och peppra hamburgarna. Stek hamburgaren ca 2-3min på vardera sida.
  8. Sätt nu ihop allt och njut kanske med en alkoholfri öl? Eller något annat gott.
  9. Salta ev maten till bordet om ni valt att laga till hela familjen (och i princip uteslutit saltet i matlagningen som vi brukar göra)

Min hamburgare med en av mina favoritöl.







BarnfamiljeMeny v. 14 (1)

Eftersom jag under de senaste veckorna varit väldigt dålig på att planera så har jag bestämt att jag skall försöka hjälpa mina läsare med menyförslag varje vecka. Recepten skall jag i så stor mån som jag kan lägga upp på min sida och länka till dem så att det skall bli så lätt som möjligt för er att följa dem. Kommentera gärna! Första veckan blir till större delen mina egna recept. Måste rätta mig här- det blev bara mina recept för alla recept som jag blivit inspirerad av någon annan har blivit modifierad till mitt eget tycke så jag anser dem som mina nu =)

MåndagPasta med ungsgrillade grönsaker

TisdagRotsaksgratäng med txistorra och surkål

OnsdagPotatismos med biffar med smak av timjan

TorsdagKrämig lax i ugn och ärtor

Fredag:Kyckling, bröd med Morotssallad

LördagHemmagjord hamburgare med strips och alioli

Söndag:  Spansk tortilla och Grön morotssallad


Kycklingtikka med bröd/ris och morotssallad

Tikka masala är en kryddmix som många köper färdiggjord i affären. Det är jätteenkelt att själv blanda ihop mixen och välja vad och hur mycket man vill blanda i. Den blir lite spicie, men inte så pass att man inte kan ge den till barnen. Mitt tips är att tillsätta lite olja på barnens tallrik om de tycker att det blir för starkt. Fett tar ned den starka smaken. Jag provade att ge denna rätt till min 10 månaders och hon åt den med glädje, äntligen lite smak kanske hon tyckte. Vi varken saltade eller pepprade, utan gjorde det på tallriken. Vill man göra denna rätt extra nyttig väljer man iMat istället för grädden. Jag tycker det är helt ok att ta grädde ibland, exempelvis till helgen.



700g kycklingfileer (gärna KRAV märkta om ni hittar)
2 st gula lökar
2 morötter
1 röd paprika
3 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk ancho chili
1 kanelstång
2-3 st vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
500g krossade tomater
1 dl vispgrädde/iMat
1/2 citron
salt och peppar


  1. Koka 3 dl ris enligt anvisning på paket
  2. Blanda samman alla kryddor (spiskummin, gurkmeja, chili och kanel) riv ingefäran
  3. Hacka löken, vitlöken fint, skala och riv moroten på grova sidan av rivjärnet, tärna paprikan fint och lägg allt i en gryta, stek tills grönsakerna blivit mjuka. Tillsätt kryddorna och stek i någon minut. Lägg över i kastrull nr 2. 
  4. Häll i krossade tomater och låt koka upp.
  5. Fräs kycklingen i omgångar, lägg över i  kastrull 2 och när allt är stekt.
  6. Tillsätt iMat och när det bubblar dra ned till låg hastighet och låt puttra ca 10-15min. Pressa över saft från en halv citron när det är klart. 
  7. Servera med Morotsallad och bröd/ris
Nora tycker om att hjälpa till på sitt sätt

Morotsallad

Denna är en av mina experiment som blivit väldigt lyckad! Smask va gott! Hoppas ni gillar vitlök för den smakar en del vitlök. Mängden citron och rapsolja kan man justera efter smak. Jag tycker om då det blir lite syrligt. Tycker man inte om det, kan man dra ned mängden. Passar utmärkt till smaker som Tikka Masala eller stark mat.

6 morötter
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
saft från 1/2 citron
Ca 3/4 dl rapsolja
Nymalen svartpeppar
Herbamare
1 1/2 msk sesamfrön


  1. Pressa vitlöken i en bunke, häll ned olja och pressa ned saft från citronen. Salta och peppra
  2. Riv morötterna på grova delen av rivjärnet
  3. Skär salladslöken i millimeterskivor
  4. Strö över sesamfrön



Wednesday, March 26, 2014

Potatismos och biffar med smak av timjan

Färsrätter är något som alltid går hem hos alla. De är lätta för dem att tugga och saftiga till smaken. Jag tror att mitt sätt att koka potatis är något annorlunda för de flesta. Jag tog även upp detta i receptet om Krämig lax i ugn. Passar till barn om man tänker på att inte salta för mycket.

Kålsallad med äpple och lingon
160g scarlottenlök
250g champinjoner
1 tsk timjan
Flingsalt (joderat)
1/2 tsk råsocker

500g ekologisk nötfärs
1dl mellanmjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk örtsalt
1 krm mald peppar

1kg mjölig potatis
1 dl iMat
ev salt och peppar

150g salladskål/spetskål/vitkål
ca 2tsk ljus sirap
1/2 dl frysta lingon
1/2 surt äpple (granny smith)

  1. Sätt ugnen på 200grader
  2. Skala ca 1 kg potatis och lägg dem i en kastrull med vatten så att de täcker potatisen. När vattnet kokar, låt det då koka i ca 5min. Häll sedan bort så pass mycket vatten att det endast finns ca 1cm i botten på kastrullen. Ångkoka tills dess att potatisen är mjuk. 
  3. Ansa sharlottenlökarna. Lägg dem i en ungsfast form som du anser att både champinjoner och köttfärsbiffarna får plats i. Ungsgrilla i ca 10min mitt i ugnen. 
  4. Blanda allt till färsbiffarna i en bunke. Låt den stå ett tag. Rulla sedan ut den i en rulle och dela upp den i 5 lika stora delar. Forma till biffar. Stek på båda sidor, såpass att de får fin yta men låt dem ej blir brända.
  5. Lägg i champinjonerna tillsammans med löken och krydda med 1 tsk timjan, ca 1/2 tsk råsocker och lite flingsalt. Stek i ugn tillsammans med löken ytterligare 10min.
  6. Stek kålen på hög värme, tillsätt sirap. När kålen känns mjuk, slå då över små äpplebitar och lingon.
  7. Pressa potatisen direkt i vattnet som ligger på botten. Tillsätt ca 1dl i Mat, salt och peppar enligt behag
Potatismos med biffar med smak av timjan


Rotsaksgratäng och txistorra

Härlig gratäng som smakar bäst dagen efter. Receptet räcker till en barnfamilj (småbarn) och till matlåda för två vuxna dagen efter. Jag lagade gratängen i två formar, en liten till min 10månaders och en stor till oss övriga. I den lilla lade jag bara ned så pass med ost att det fick lite över hela gratängen och ytterst lite flingsalt.

Vi har en multimaskin från Braun hemma som man kan skiva, riva och hacka med. Denna hade min 5åring ansvar över och hon rev alla rotfrukterna med ett leende på läpparna. Att engagera barnen i matlagningen gör oftast att de tycker den smakar bättre, samt att de lär sig hantera knivar, maskiner etc.




8 potatisar
4 morötter
1/4 rotselleri
1 liten kålrot
1 liten gul lök
3 vitlökar

7dl iMat
2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Joderat flingsalt
1/2krm svartpeppar

1 dl västerbottenost

Tillbehör: Surkål från Tvistelvind (se tidigare avsnitt var den går att köpa)

200grader


  1. Skala och ansa alla grönsaker. Skiva dem så att de går ned i en rivmaskin. 
  2. Riv alla grönsakerna på grovt järn
  3. Lägg ned i ungsfast form
  4. Blanda alla ingredienser till sås och häll över de rivna grönskerna
  5. Lägg ett tunnt lager med riven västerbottensost över hela gratängen. 
  6. Låt vara i ugn tills dess att alla grönsaker blivit rejält mjuka, ca 60min. Lägg över en plåt över gratängen om den blir bränd.
  7. Servera med en stark korv som txorritzo eller liknande (välj en korv med minst 70% kötthalt och gärna ekologisk) och en härlig syrlig sallad, surkål från Tvistelvind. Smask!


Sunday, March 23, 2014

Bok om mjölksyrning

Sitter med kaffekoppen i ena handen, ipadden i den andra. Det hörs ljud från Bolibompa i bakgrunden och en katt som spinner. Det är en vanlig morgon, jag är mammaledig och med ett flertal idéer och projekt som flyger fram och tillbaka i mitt huvud. Jag har nu lärt mig att baka surdegsbröd, åtminstone grunden och blir  av dagen reportage i DN Om mjölksyrning av grönsaker inspirerad att återgå till det.

Artikeln och dess innehåll kommer från en en kvinna som liksom jag nästan alltid intresserat sig av syrade produkter. Eller hur var det pappa då jag var ung och du hade fått pippi på att göra surkålsgryta, efter att du varit på affärsresa till Tyskland? Hum, jag har för mig att jag gick och plockade fram socker...

 Karin bojs heter författaren till boken. jag tror att den måste bli införskaffad! http://karinbojs.se


Saturday, March 22, 2014

Sirapsflaskan som blev till barnets pipflaska




Eftersom vi bakar hemma bli det en rad sirapsflaskor som går åt. Dessa har jag använt som vattenflaskor, mycket smidigt för pipen läcker inte och jag tycker att det är smidigt att ge min dotter vatten ur dem då jag är ute och går.  Kollade upp plastmaterialet och fann att det var av mycket bra kvalité, betydligt bättre än min dotters pipflaska. Sirapsflaskan har en 5 a under sig, vilket betyder;

5: PP - Polypropen
Polypropen är vanligt i brödförpackningar, yoghurt behållare, sirapsflaskor, ketchupflaskor, sugrör, medicinflaskor, burkar och mikrovågsförpackningar. Polypropen tål höga temperaturer. 
Riskbedömning: Låg


Min dotters flaska från NUK från 2009, som är avsedd för bar, och har siffran 4;
4: PE-LD Polyetylen med låg densitet
Polyetenplast med låg densitet finns främst i klämflaskor för livsmedel, bröd, fryst mat, shoppingväskor, plastpåsar, kläder, möbler och mattor.

Polyetenplast med låg densitet är mjukare än polyetenplast med hög densitet.

Riskbedömning: Låg om den inte upphettas.


Detta innebär att sirapsflaskan skulle vara ett bättre val, då jag ger min dotter vatten. Kanske speciellt om jag jag stoppar i välling i den. Gratis är inte alltid dåligt alternativ =)




Friday, March 21, 2014

Linsgryta till hela familjen

Ibland känns det där med maten som en enda stor plåga- trots att man är intresserad av både mat och bak. Igår hade jag en sådan dag. Vad skulle vi hitta på?! Och VARFÖR har vi inte gjort någon meny denna vecka? Det fanns inget i kylen. Åter till det där med att prioritera och planera sin vardag för att allt skall gå så smidigt som möjligt. Om man vill bjuda sitt barn under 1år kan man ta av lite av grytan innan man blandar i buljongtärningen. Om det är smakportion kan man ge barnet som receptet enligt nedan.

1 st liten gul lök
1 st stor vitlök
2-3 st grovrivna morötter
3dl röda linser
1 tetrapak krossade tomater
1st grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk nymalen kummin
1/2 tsk kanel
1 msk riven färsk ingefära
3-4 dl iMat


  1. Fräs lök, vitlök och de grovrivna morötterna i en kastrull
  2. tillsätt de alla kryddor, kummin, kanel och ingefära
  3. blanda i linserna, krossade tomater och iMat.
  4. Låt allt puttra på låg värme tills linserna blivit mjuka.
  5. Servera gärna med syrlig gurksallad och nybakat bröd!



Thursday, March 20, 2014

Konserv eller tetrapack- vad är bättre?

Det finns ett otroligt spännande program på sr.se som heter Kropp och själ som jag ofta brukar lyssna till då jag är ute och drar med barnvagnen. Det är nästan alltid något spännande ämne. För några veckor sedan handla det om något som vi under de senaste åren bekymrat oss för mycket, det vill säga - De osynliga kemikalierna.

När jag sist befann mig på COOP och såg att det fanns både majs på tetrapack och i konserv ställde jag mig frågan om det Finns bisfenol A i tetraförpackningen också?

Enligt specialisterna på kropp och själ så hade tetrapacken ingen bisfenol A men en annan produkt som man i dagläget anser som säker. De gav en rak bra tips på hur man kan få ned på kemikalie-cocktailen som vi idag påstås utsättas av.

Monday, March 17, 2014

Pannkaka med surdeg

Det är måndag och som vanligt så är min 5åring hemma -det är pannkaksdag. Jag har tidigare skrivit om pannkaka med keso och frysta blåbär. Här kommer ett lite annorlunda recept. Vi hade inga ägg hemma... Fann ett recept utan ägg på internet som innehöll bakpulver. Av det kom min ide, varför inte testa med surdeg?! Fungerade utmärkt. Jag har valt att tillsätta lite fiber i pannkakorna eftersom de generellt har en tendens att ge hårda magar. För den med KMP-allergi gäller rapsolja vid stekning.

8st små pannkakor (typ amerikanska)
3 dl Oatly Havremjölk
2 msk vetesurdeg
1 tsk vaniljsocker
2 msk rapsolja
2 dl fullkornsvetemjöl (eller 1dl graham och 1dl vete)
ev en nypa salt
Rapsolja eller smör -olja blandning till stekning
ev 1 msk psylliumfrön


  1. Blanda mjölk och vetemjöl. Tillsätt övriga ingredienser och låt smeten stå, gärna 1h.
  2. Stek pannkakorna. Häll i ca 1/2 dl och vinka pannan så att smeten rinner ut. 
  3. Servera med sylt/ bär/skivad frukt och kesella
Serveringstips!
Skivad banan och jordnötssmör
Skivat äpple, kanel och kesella (innehåller laktos, KMP)
Keso, frysta bär och honung (innehåller laktos, KMP)

KMP= komjölksprotein

Idag fanns det bara svartvinbär- hallonsylt hemma

Thursday, March 13, 2014

Hur bryta sina dåliga vanor?

I dagens DN finns en mycket intressant artikel om hur vi kan tänka för att ändra på dåliga vanor. Jag rekommenderar starkt att läsa denna artikel! http://www.dn.se/insidan/kunskap-gor-det-mojligt-att-bryta-vanecirklarna/ Charles Duhigg skriver i artikeln:
Vill du somna snabbt och må bra när du vaknar? Var uppmärksam på dina mönster om nätterna och vad du gör automatiskt när du stiger upp. Vill du göra det enkelt att löpträna? Skapa utlösande faktorer som gör det till en vana.”
En viktig faktor för att få vanan till att ändras;
tro att en förändring är möjlig.
Och att man innerst inne har en underliggande tro på sig själv, då man eventuellt hamnar i en svacka. För svackor dyker alltid upp på vägen till förändring. 


Jag tyckte speciellt att mashmallows-test med att träna sin viljestyrka verkar väldigt spännande. viljestyrka är något som måste tränas kontinuerligt, ungefär som en muskel. Alltså är det bra att hamna i lägen då man frestas, och att man i dessa lägen tränar på att tacka nej till frestelsen. 

- om jag väntar med att äta tills maten är klar, så kan jag äta mycket mer då. Alltså med detta vill jag inte säga att man skall hoppa över att äta hela dagen för att på kvällen kunna LADDA fullt ut med ett brak-mål. Det är viktigt att dela upp sina mål så att magen inte får för mycket på en och samma gång.

Vad det gäller vikt och välmående så vinner man mycket på att fråga sig själv vad man har för basala behov för att må bra? Om jag äter lite till, vad får jag då ut av det? Når jag mitt mål då? Vad är det som får mig att må bra? 
- att äta mycket?
- att röra på mig dagligen?
- att sitta still framför datorn?
- etc

Jag har efter mina 33år kommit fram till att min lycka är då jag får röra på mig, springa, åka skidor, promenera etc. Oftast tar det emot innan jag kommit igång. Lyckan är inte just då jag är ute och rör på mig utan resten av dagen. Det resulterar i att jag:
- har bättre tålamod
- får mer energi
- sover bättre på nätterna
- ger mig ideer och projekt som jag senare vill ta tag i
- orkar leka med mina barn
- nöjd och glad
- vill äta hälsosamt


Att prioritera sig själv, ge sig själv tid varje dag till aktivitet kan vända livet. // Lisa Vestman

Wednesday, March 12, 2014

Bärpure till de små

Det finns ett flertal mellanmål på påse till de minsta nu. De kostar lite över 10kr st men är otroligt smidiga att ha med. Jag har hittat på mitt eget sätt att göra "sugmellis", genom att klippa sönder pipen på en vällingflaska och fylla vällingflaskan med egengjord pure. Mitt recept innehåller 1,8mg järn eftersom jag har berikat den med torkade aprikoser.

1st apelsin
ca 1dl frysta svarta vinbär
3st mjuka torkade aprikoser
ca 1/2 - 1 dl juice

Mixade allt med en stavmixer

Sönderklippta pipen

Exempel på fruktpure på påse som finns i affären. Till höger min mixade pure i en återanvänd barnmatburk. 


Moussaka för hela familjen

Receptet räcker till en barnfamilj på två barn (småbarn under 5år) och matlåda dagen efter till de vuxna. Underbar smak och härligt då hela familjen kan äta samma mat. Vår 10månaders dotter åt med glad min trots att det vanligtvis brukar vara lite krångel. Egentligen ska auberginen stekas på spisen men genom att tillaga den i ugn suger den åt sig mindre fett och något av vätskan dras ut och grönsaken ger ifrån sig mera smak- Härligt!! Detta recept tar dock en väldigt tid att tillaga, räkna med över en timma innan allt är klart.
3 medelstora auberginer
2 tsk flingsalt med jod
Köttfärssås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g ekologisk nötfärs
1 burk krossade tomater
1/2 dl torrt vitt vin
1 msk finhackad persilja
1 msk hackad timjan eller 1 tsk torkad
2 krm mald kanel
1/2 tsk salt (eller mindre)
Ostsås:
5 dl mjölk/havremjölk
2 1/2 msk mjöl
2 msk flytande margarin
1 ägg
1dl västerbottenost (eller annan ost med mycket smak)
peppar (valfritt)
Gör så här
  1. Sätt på ugnen på 200grader
  2. Rensa auberginerna genom att skölja och skära bort fästen. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor. Strö flingsalt över dem, blanda runt med händerna och lägg dem i ett durkslag.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt i lite olivolja. Tillsätt färsen och bryn den smulig. Tillsätt tomatkross, vin, örter, kanel och salt. Låt det småputtra ca 15 min. Rör då och då i det.
  4. Vispa ihop mjölk och mjöl i en kastrull. Tillsätt matfett och låt det koka upp under omrörning och småkoka ca 3 min. Ta kastrullen från värmen och vispa ner ägg och riven ost. Om inte barn skall bli bjudna på maten kan man salta och peppra efter smak.
  5. Skrapa undan saltet från auberginen och lägg dem på en smörjd plåt (olivolja). Stek dem i ugnen ca 5-10min. Varva aubergineskivor och färssås i smord eldfast form. Börja och sluta med aubergineskivor. Häll ostsås över hela formen och grädda ca 45 min mitt i ugnen. Låt moussakan vila ca 5 min in-nan den bjuds med sallad och eller bröd.


Wednesday, March 5, 2014

Bra bok om surdeg

Det var en längre tid sedan jag befann mig på bokrea. Kanske för att jag inte tidigare haft tid, eller så har det helt enkelt inte prioriterats. I helgen gick jag förbi akademibokhandeln i hopp om att hitta en trevlig bok.

Den var nedsatt till 50kr. Vad är femti kroner för en bok? Vad har hänt, är det jag som inte hängt med eller är böckerna nedsatt såhär mycket nu för tiden? Är det ingen som köper böcker nu?
Boken som jag införskaffat
Det var sista exemplaret och det visade sig att jag redan använt två av bröden i boken tack vare min vän Malin Nylander. En mycket bra fritidsbagare! Nu rackarns ska det blir baskisk bastonelli till helgen! (receptet Brunkans ljusa)