Saturday, December 29, 2012

Rödkålsallad med smak av pepparrot

Detta är en av mina sallader som jag gjorde på julafton med min härliga släkt. Det är en ganska neutral sallad som passar bra till sillen. Jag kan tänka mig att det skulle passa bra med malen nejlika eller kryddpeppar. Tycker du att salladen blir för torr, går det bra att blanda ner lite rapsolja för att få en lite mer glansigt utseende. Jag tycker själv inte att detta är en av mina favoriter. Jag tror många tycker att den är lite stark i smaken, och då av själva rödkålen, inte pepparroten.

ca 400g rödkål
2st svenska äpplen
1,5 dl turkisk yoghurt/gräddfil
ca 0,5dl majonäs
saft från lite mindre än 1/2 ekologisk citron
riven pepparrot
salt
peppar


  1. Riv rödkålen mycket fint och stampa den sedan med din knytnäve liksom receptet där jag förklarar hur man gör surkål. Ta gärna bort delar som är grova och välj gärna ett litet rödkålshuvud.
  2. Skala äpplena och riv eller skär dem i små kuber, blanda ner i kålen
  3. Blanda alla ingredienser för dressing i en separat skål. Pepparroten går att köpa antingen färsk eller på tub. Mängden beror på hur mycket du vill att kålen skall smaka pepparrot. Jag tycker om då man blandar minst 2msk riven pepparrot på tub. 
  4. Blanda alltsammans, smaklig måltid!

Thursday, December 20, 2012

salsa para el salmon marinado


Esta salsa esta perfecta con el salmon marinado a lo sueco. Aqui en suecia lo comemos con pan muy fino, blanco, que se llama tunnbröd. Puede ser complicado encontrar en España. Tal vez se puede encontrar en IKEA. 

  • 3 cucharradas de mustasa dulce (uno fuerte si hay)
  • 1 cucharrada de azucar
  • Un pocuetin de sal
  • Un pocuetin de pimienta blanca
  • 1 cucharrada vinagre
  • 1 dl acite de canola/girasol
  • 1 dl eneldo cortado muy fino
  1. Mezcla la mustasa, el azucar, sal, pimienta y vinagre.
  2. Añade el aceite con cuidado, poco a poco, como cuando haces mayonesa. Revuelve continuadamente.
  3. Agrega el eneldo. 
  4. Listo para consumir