Wednesday, June 27, 2012

En av de första långtidsstudier på lågkolhydratkost

Äntligen har en av de första långtidsstudier kommit på"Low carbohydrate-high protein diets" som många i de svenska samhället använder sig av för att hålla vikten. En förkortad version finns i dagens DN, där översättningen blivit; "För mycket kött ökar risken för hjärt- kärlsjukdom och stroke"  Den riktiga artikeln står British medicin journal för; BMJ 2012; 344 doi: 10.1136/bmj.e3801




Studien har pågått sedan 1991 där man följt 44 000st kvinnor som åt en sk 
LÅGKOLHYDRATDIET och med stor andel kött. Man såg alltså inte att det var en 
fördel att undvika kolhydrat, utan tvärtom. Risken att dö i hjärtkärl sjukdom 
ökad med minskat intag av kolhydrater.


Vad tänker jag om detta? Jo, det är ett stort plus för jordens befolkning, samt 
för klimatet och för själva miljötänket. Det kan bara inte vara så att vi är 
gjorda för att äta stora mängder protein. All denna produktion av kött och fågel  
tar upp stora delar av vår jordarea där vi skulle kunna producera mer 
miljövänliga produkter. 


Alla delar på tallriken, dvs. Grönsaker/rotfrukter, Kolhydrater och protein har
har vardera deras funktion i kroppen och behövs för att vi ska få i oss allt 
kroppen behöver. Egentligen behöver vi inte mer än lite mindre än 25% av 
lunchen och middagen från protein för att täcka vårt behov (om man räknar på 
på att man äter frukost, lunch, middag och 2-3mellanmål).




Känns mycket spännande att dra ut denna artikel i morgon på jobbet och läsa 
igenom den.






Sunday, June 24, 2012

Grön morotssallad

Ruccola är en sallad som är lätt att odla i trädgårn och full av vitaminer och mineraler. Nu är det dags att göra något av denna läckerhet.

En av våra favoritsallader. Passar bra till det mesta. Egentligen har jag inget fast recept på den utan jag brukar välja från gång till gång vilken mängd jag önskar av vardera livsmedel. Receptet passar utmärkt till spansk tortilla. Räcker till ca 3-4 personer. Jag gillar när den blir lite sur i smaken eftersom sötman från aprikosen och moroten gör att det blir en härlig brytning. Om det blir tortilla till salladen- kom då ihåg att servera ett glas Rioja-vin till rätten. Njut!

ca 1/2 påse Rucculasallad (liten påse)
4-5 grovrivna morötter
1/2 - 1dl valnötter/pinjenötter/solrosfrön/pumpafrön (1/2 om det är frön och 1 dl om det är valnötter)
5st hackade ekologiska aprikoser eller russin i ungefär samma mängd (dvs inte bara 5st russin)
1/2-1 liten bruk majskorn

Dressing:
0,75dl olivolja
1-2msk citronsaft
ca 1msk finhackad lök
salt
peppar



Spansk tortilla

Det är söndag, tortilla står på menyn och det är en spanjor i köket. Olivoljan har som vanligt nästan tagit slut. Med medelhavets kost om hjärtat gör att stora mänger olivolja går åt till matlagningen. Det här är ett av våra favoritmåltider på veckan. Det finns många sätt att göra sin tortilla. Vårat är något "norrlandinfluerat" med västerbottensost. Går även att prova utan, eller byta ut osten med choritzo. Man skall inte stressa då man gör denna rätt. Vad jag menar med att " de ska stå ett litet tag" är att man bör vänta kanske 15-30min innan man fortsätter till nästa steg. Receptet är till ca 3 personer, men då krävs något mer, tex en sallad eller annat tillbehör.

Tortilla:
7 medelstora potatisar
7 ekologiska ägg
2 lökar
50g västerbottensost (små tärningar)
1,5dl olivolja
salt
ev peppar

1. Börja med att skala potatisar. Dela dem sedan på mitten (längsmed), och sedan en gång till om potatisen är stor. Skiva den sedan i ca 3mm stora bitar

2. Ta fram två st stekpannor. Häll 1dl olja i den ena och 0,5dl i den andra. Potatisen skall steka/friteras i den med 1dl olja. Lägg därför ned den då olja blivit varm och stek på 4an

3. hacka löken ganska fint. Stek den under lång tid, ca 30min i en den andra stekpannan, den som fick 0,5dl olja och håll något lägre temperatur än för potatisen

Se till att både lök och potatis blivit genomstekta, nästa lite bränd, innan du tar ifrån dem från plattan. Oftast tar det minst 30min innan de är helt klara. Du bör ha plattan på ungefär 4an, och vara där och röra lite nu och då.

4. Ta fram en bunke, knäck äggen, blanda ned osttärningarna, salt och ev lite peppar. Rör om. När potatisen och löken blivit kall, häll undan lite av oljan från potatisen (och anv till att sedan steka själva tortillan) lägg ned dem bland äggen och låt de stå ett tag.


5. Hetta upp en stekpanna med lite olja igen och häll ned smeten. Du bör ha plattan på ca 4an nu också. När du märker ( ha lite känsla) att den börjar bli klar, lägg en tallrik ovanpå stekpannan och vänd pannan så att tortillan hamnar på tallriken. Stjälp ned den igen i stekpannan och stek den andra sidan. Det är viktigt att den är ganska så genomstekt, och att ägget inte är rått innan du lägger upp den för att prova den.

6. Det bästa är att låta tortillan ligga lite innan man äter den, t o m dagen efter smakar den supergott!

Idag serverades tortillan med en sallad. Oftast har vi sallad till och det kan vara allt från en blandsallad till bara en grön sallad med olja vinägerdressing. Receptet på grön morotsallad finns i recepten på sidan.

Koka saft med aluminiumkastrull- okej eller vetenskapligt ohälsosamt?

I helgen var det rensning av frysen och storkok av både lingonsylt och rödvinbärssaft. Jag kom då att tänka på något som jag läst, inte bara en, utan flera gånger, det vill säga att det INTE är okej att koka sin saft, kräm eller sylt i aluminiumkastruller. Hur är det med detta? Vad är det som gör att det inte är okej? Eller var det bara ännu en "uppskrämning" om hur farliga dagens livsmedel är?

Vad är aluminium? Aluminium är en metall som finns i vår berggrund. Det är sant att ett surt livsmedel (lingon, rabarber, vinbär...) som kokas i ett aluminiumkärl, eller som kommer i kontakt med aluminium, får ett ökat innehåll av metallen. Det är faktiskt avsevärt mycket mer än om man skulle använda en annan sorts kastrull. Från livsmedelsverket går det att läsa;
        
         "Om rabarbersoppa kokades i 15 minuter i en rostfri kastrull erhölls en Al-halt på 0,1 mg/kg, medan kokning i en ny eller gammal Al-kastrull resulterade i 33 mg Al/kg respektive 39 mg Al/kg" (läs mer här, www.slv.se

Finns det några hälsorisker om jag kokat min saft i aluminiumkärl? Genom att de sura bären gör att det fäller ut mer aluminium i saften, så innebär det att marginalen till att det skall bli ohälsosamt minskar. Vilket gör att det ej rekomenderas att man förvarar eller värmer upp sura livsmedel i aluminiumkärl.

Livsmedelverket skriver såhär angående varför det är ohälsosamt med för stor intag av aluminium;

       "Studier på djur har visat att stora mängder aluminium kan leda till effekter på fortplantningen och utvecklingen av centrala nervsystemet. Patienter med kraftigt nedsatt njurfunktion kan drabbas av demenssjukdom, skelettskador och blodbrist i samband med att dialysvatten med höga halter av aluminium används"

Pappa: Hoppas att du nu förstår varför jag inte ville ha vår saft i kastrullen....

Tuesday, June 19, 2012

Hur minska risken att drabbas av en hjärtinfarkt!?

Nutrition journal publicerades nyligen en mycket intressant studie om risken att drabbas av en hjärtinfarkt. Man fann ett starkt samband mellan stort intag av mättat fett och ökad risk för hjärtinfarkt.

Innan 1980-talet var intaget av mättat fett (källor) högt. Modet var att man skulle använda smör och grädde i maten. Det var smöret som var det hälsosamma. Antalet insjuknande i hjärtinfarkt var mycket högt och till sist satte man in hälsoinsatser.  Antalet hjärtinfarker minskade...

Så trettio år senare är vi återigen tillbaka in i detta mode, det säljs smör och grädde som aldrig förr. Nästan som om folket hamstrar grädden. Vid ett flertal tillfällen har hyllorna stått tomma av dessa källor till mättat fett. Självklart så har vi, liksom för trettio år sedan fått en topp i antal drabbade av hjärtinfarkt...

Det mest intressanta ur artikeln var att livsstilen, det vill säga valet av fett, visade sig kunna minska risken för hjärtinfarkt med 40%. Vilken investering för hälsan!!

Vad som anses som bra fett kan ni läsa i tidigare avsnitt

Monday, June 4, 2012

Laxsallad

En potatissallad som snabbt blev en favorit hos familjen. Första gången den gjordes var vi i Spanien, och sedan dess, finns den med i den rullande menyn månadsvis. Orsaken till att laxen är stekt, var ursprungligen pga. att jag var gravid då receptet gjordes. Jag skriver inte ut antal portioner för det beror lite på om ni har något till eller har tänkt att enbart äta denna potatisallad. Här kommer det:

ca 8-10 medelstora potatisar, gärna "nypotatis"
ca 400g rökt lax
1-2st surt äpple
ca 2msk salladslök
gräslök
olivolja
juice från citron
salt och svartpeppar

Börja med att koka potatisen. Fyll en kastrull och täck potatisen med vatten, koka upp och låt koka ca 5min. Häll sedan bort så mycket vatten att endast ca 1cm finns kvar i botten. Dra ned temperaturen till 1 och lägg över lock. Låt stå på plattan tills dess att de är mjuka.

Äpplet skall tärnas i små bitar. Skala bort skalet och kärnhuset.

Blanda olja och citronsaft i en bunke. Peppra och salta efter behag. Finhacka löken och lägg ned den i dressingen. Låt sedan stå

När potatisen svalnad skall den först skalas och därefter skäras till mindre bitar

Fräs till sist laxen i en järnstekpanna eller vad du har.

Blanda alla ingredienserna- smask!

Jag tycker om att använda en kallpressad olivolja och ta ganska mycket, mer än 1/2 dl och tänka att 2/3 ska vara olja och 1/3 citronsaft. Olivolja har en bra fettkvalite så det gör inget om det blir mycket av den.




Sunday, June 3, 2012

Läskande bärdrink

Dagens middag var en mycket enkel men smakrik upplevelse. Jag hade endast kokat årets potatis och ekologiska jordärtkockor i vatten, och till dem serverades brödet Ryvita, kallpressad olivolja, samt lite herbamare. Utsökt gott med jordärtskocka på ryvitabrödet!! Och så enkelt. Rätten påminde mig om en klassiker som man ofta äter i Spanien, det vill säga, ångkokade brytbönor, morot och potatis och till dem serveras olivolja, vitvinsvinäger och flingsalt.

Efterrätten fick stå för grönsak/frukt/bär delen; en härlig smootie med lite "knaster", vad jag menar med det är att det blev lite väl mycket frön med både fikon och hallon som vi valde. Skulle säkert bli bättre med bara blåbär och något bär eller frukt som inte har så stora frön. Här kommer mitt recept:

3dl oatly havredryck
1dl frysta bär (vi tog hallon)
1 dl fryst annat bär eller alternativt frukt (vi tog blåbär)
3st aprikoser / eller 2st fikon om man gillar lite knaster mellan tänderna
3 msk havregryn

Mixa allt och servera i fina glas! Smaskigt och lätt att göra för barn