Monday, April 23, 2012

Sänka sitt kolesterol med havredryck?

En mycket intressant artikel om  Betaglukaner  kom över mig ikväll. Jag förstår nu varför jag nästan agerat som försäljare till Oatly sedan jag började jobba som dietist. Det är inte bara en havredryck- den är så mycket mer!! Lämpad till de flesta, laktosintoleranta, glutenallergiker, personer med höga LDL-kolesterol, barn som vill ha något gott på utflykt. Min dotters favorit är portionförpackningarna, choklad eller naturell havredryck.
jag håller med min dotter om att chokladdrycken är jättegod. Och det känns mer motiverat att ge lite havredryck på utflykten till barn än en festis som bara innehåller socker. Det är svårt att motstå mangojuicen också... 

.. tillbaka till artikeln om fruktjuicen berikad med betaglukaner. 

5g betaglukan/dag visade en minskning av LDL-kolesterolet med 4,8%, och totala kolesterolet med 7,7%. I mängd oatly mangojuice skulle det innebär ett dagligt intag av 12,5dl per dag. 
En portion havregrynsgröt innehåller nästan 1g betaglukan. 

Att dricka 12,5dl mangojuice per dag är svårt att motivera. Men kanske om man äter havregrynsgröt till frukost m havremjölk och lite sylt och så mangojuicen under dagen. Men att drick en liter, det skulle jag inte rekommendera med tanke på att det då tar plats för mycket annat som man bör låta få plats i magen. Dessutom är det 687,5 kcal bara juice (med lite betaglukaner då..), och det tycker jag är för mycket energi.