Monday, June 2, 2014

Färsk torsk/marulk i ugn a lo basco



Baskern är kanske ett av de tätaste städer på kockar som har michelinstjärnor. Där finns både Arzak och Mugaritz. På senare tid har fler och fler svenska tidningar skrivit om dessa, göteborgsPosten hade för ett tag sedan ett inlägg, Niklas mat testade sina kunskaper hos Arzak för några månader sedan. San sebastian är ett paradis för kockar, för att läsa mer

Idag var min basker på plats i köket och lagade fisk i ugn. Denna rätt brukar hans mamma göra till oss då vi besöker dem i San sebastian. Vanligtvis görs den med Marulk (Rape) men eftersom det är lättare att få tag i torskrygg här i sverige så får vi ta den istället. Försök gärna hitta en fisk som är MSC-märkt. Detta recept ger inte någon matlåda till dagen efter.

Marulk eller Torskrygg för ca 4 portioner
10 st Potatis (gärna KRAV märkt)
2-3 gula lökar
Olivolja
Salt
Saft från en citron (gärna KRAV märkt)
2-3 vitlöksklyftor
1/2 dl hackad Färsk persilja


  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skiva potatis och lök fint i slantar. Lägg dem på en djup plåt och blanda om väl med ca 3 msk olivolja. Ställ in i ugn i mitten.
  3. Skiva vitlöksklyftorna och stek på svag värme med ca halv deciliter olivolja. När vitlöken börjar få lite färg, ställ kastrullen åt sidan.
  4. Rör om bland potatisen när den varit inne i ca 15 min. När potatisen är nästan klar, lägg då fisken över potatisen, salta den lätt och in i ugn.
  5. När fisken börjar få en glansig yta börjar den bli klar. Ta hellre ut den en extra gång och kolla istället för ett torrt resultat. 
  6. Häll över oljan och vitlöken, persiljan och lägg in fisken om så behövs i ugn igen. 
  7. Servera med förslagsvis Vitkålsallad med persilade

No comments:

Post a Comment